пʼятницю, 11 грудня 2015 р.

Дай, Андрію, знати, яку долю ждати
Друже, чи знаєш Ти, що 13 грудня православні християни відзначають велике свято — день Святого Андрія Первозванного? В народі це свято часто називали днем Андрія Осіннього, або Гадального.
Дівчата на Андрія завжди гадали та прохали Андрія, щоб він подарував їм хорошого судженого.
                                           «Андрію-Андрію,
           Я на тебе коноплі сію,
Дай мені знати,
         З ким їх буду брати,»
 — примовляли дівчата, сіючи на засніжену землю зернятка пшениці, коноплі, або маку. Потім набирали в жменю снігу там, де сіяли  насіння, і вносили до хати. Коли сніг розтавав, лічили зернятка. Якщо кожному знаходилась пара — вийти дівчині скоро заміж.

В ніч на Андрія судженого можна було побачити уві сні. Для цього потрібно було покласти шматочок хліба, спеченого своїми руками, під подушку і промовити: «Суджений-ряджений, приходь мого хлібця скуштувати».
Збираючись на вечорницях, молодь грала в «Калиту». Для цього дівчата пекли великий круглий корж з діркою посередині та намащували його медом. Коли Калита була готова, її за допомогою стрічки прив’язували до стволока посередині хати і стрибали, намагаючись відкусити шматочок запашної булки.
Після гри в «Калиту», пісень та розваг, відбувалося останнє ворожіння цього вечора. Дівчата брали горнятко, наповнювали його медом і клали на дно перстень. Хлопець повинен був дістати перстень губами, та так, аби не вмочити власного носа. Якщо йому це вдасться, парубок ожениться і буде щасливим у шлюбі





Немає коментарів:

Дописати коментар