четвер, 16 березня 2017 р.


     Що робити, якщо грошей на солідний цегляний будинок не вистачає, але дуже хочеться мати статус? Вихід: запозичити досвід імператрициного фаворита Потьомкіна Таврічєского, який за легендою до приїзду імператриці-"матушки" наказав будувати у ввірених йому селах хати з однією розкішною стіною обернутою до вулиці. Приблизно так будували чимало будинків і у Проскурові рубежу ХІХ-ХХ століть.



 На фото - будинок на вулиці 25 Жовтня, 49 (нині Проскурівська, будинок не існує, фото 1940-х років). Красивий фасад у стилі "цегляного модерну", а за ним - звичайна хата. Але ж фасад, але ж вигляд! Саме так, з одним монументальним фасадом, побудовані і колишній магазин канцтоварів пані Яцимірської (Проскурівська, 5), і деякі інші давні будинки Проскурова. На жаль, як і майже все старе місто, ці милі провінційні цікавинки, які зовсім недавно надавали місту неповторного колориту, загинули у будівельному бумі.
 

Лише фасаду на Проскурівській, 5 завдяки небайдужому забудовнику судилося перетворитися на музейний експонат під відкритим небом.

Ось про такі та про багато  інших цікавих  фактів дізналися читачі, здійснивши віртуальну мандрівку "Прогулянка древнім Проскуровом"



Немає коментарів:

Дописати коментар