Увага! Увага!Не пропустіть!
10 червня об 11 годині
Морозиво-шоу “Велике свято
маленьких ласунів”.
Морозиво – це солодкий і смачний смаколик, який люблять діти і дорослі. У спекотну погоду воно стає дуже популярним. Сьогодні існує велика різноманітність сортів морозива. Історія цього холодних смаколика почалася ще в Стародавньому Китаї, десь 5 000 років тому. У будинках заможних китайців до столу подавали заморожені фруктові соки. Олександр Македонський також любив морозиво, а Гіппократ стверджував, що воно допомагає позбутися від жару.
* В XVIII
столітті на Русі молоко змішували з медом, потім
отриману суміш заморожували в порційних формах. На Масляну теж готували суміш
із замороженого сиру, цукру, сметани і родзинок.
* Знаменитий
мандрівник Марко Поло привіз рецепт морозива в Європу в 1295 році. Для
охолодження цього десерту тоді
використовувалася селітра.
* Кажуть, що на острів Святої Єлени, куди заслали французького імператора
Наполеона, привезли спеціальний пристрій для виготовлення морозива. Дуже
прославлений полководець надзвичайно любив цей десерт. Навіть на засланні не міг відмовити собі в
цьому задоволенні.
* Ще в XIX столітті морозиво було
дуже дорогим задоволенням, який
могли собі дозволити тільки забезпечені верстви населення.
* Морозиво ескімо винайшов
Крістіан Нельсон. Він покрив пломбір шоколадною глазур’ю і назвав цей продукт
«ескімо-пай», що в перекладі означає «пиріжок ескімоса».
* Морозиво на паличці було винайдено абсолютно випадково. Френк Епперсон якось випадково залишив на морозі склянку з содовою, в якому була соломинка. Побачивши на ранок результат, винахідливий каліфорнієць відразу ж запатентував винахід в 1905 році і став виробляти заморожені лимонади, які назвав popsicle. У роки великої депресії цей продукт стали випускати відразу з двома паличками, щоб одну порцію можна було розламати навпіл, при необхідності.
* У світі існують сорти морозива зі смаком риби, морепродуктів, часнику, перцю чилі, сиру, грибів, бекону, томату і селери. До речі, в СРСР в 80-е роки минулого століття теж виробляли томатний щербет, але особливою популярністю у населення це екзотичне смакування не користувалося.
* Найбільше
морозива вживається в США, Австралії, Бельгії, Нової Зеландії та Данії. Кафе,
яке знаходиться у Венесуелі, пропонує більше 700 сортів цього десерту. Це
найбільше кафе-морозиво в світі.
* У США
застуду лікують не медом і малиною, а грілками з льодом, холодним душем і…
спеціальним морозивом. До його складу входить імбир, лимонний сік і мед,
випущений варіант лікувального морозива з кайенским перцем і бурбоном.
* Морозиво
є прекрасним засобом для профілактики ангіни, тонзиліту і фарингіту. Воно
гартує горло і робить слизову менш сприйнятливою до перепадів температури.
* Найдорожче
морозиво подається в ресторані Serendipity (Нью-Йорк). В цей десерт додають,
мадагаскарську ваніль і воно покрито шаром їстівного золота. Також до цього
десерту подають екзотичні фрукти, драже із золота, вишеньки з марципана і
трюфелі. У вартість цієї страви також входить спеціальна золота ложечка,
прикрашена діамантами, яку відвідувач може забрати собі на пам’ять про те, що за величезні гроші покуштував морозива в
Нью-Йорку.
* У 2006
році в Пекіні був виготовлений величезний торт з морозива. Він важив 8 тонн,
його довжина становила 4.8 м, висота – 1 м, ширина – 3 м. Торт був прикрашений
малюнками ведмедиків, і його виготовлення було частиною рекламної кампанії
дитячого спектаклю «Гора морозива».
* У книгу
рекордів Гіннеса занесений торт з морозива, який виготовили у 2011 році в
Канаді. Він важив близько 10 тонн. На приготування цього десерту пішло 9 тонн
морозива, 136 кілограм шоколадної крихти і 90
кілограм бісквіта.
* Можна
порадувати і здивувати гостей незвичайним десертом — смаженим морозивом. Для цього потрібно кульку
пломбіру дуже сильно заморозити, потім обваляти в борошні, збитому яйці і
панірувальних сухарях. Зберігати напівфабрикат слід в морозилці, а
безпосередньо перед подачею на стіл потрібно дуже швидко обсмажити морозиво у
фритюрі.
Немає коментарів:
Дописати коментар